hormonen afvallen

Dit doen je hormonen als je wilt afvallen

Afvallen is altijd een eeuwige strijd tegen de kilo’s. Zo val je af en bij het kijken naar een glas water kom je alweer aan. Soms kan je er echt moedeloos van worden als je bijvoorbeeld een hele tijd stil blijft staan terwijl jij er zo voor je best voor doet. Maar wist je dat jouw hormonen een grote rol spelen bij het afvallen?

afvallen en hormonenHonger en hormonen

Wanneer je een lege maag hebt dan zorgt je maagwand dat er ghreline aangemaakt wordt. Ghreline is een hormoon en dit hormoon dat geeft een hongersignaal af naar je hersenen. Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Is je maag weer gevuld? Dan neemt de hoeveelheid aan ghreline af en wordt je hongergevoel dus ook minder.

Bij iemand die last heeft van een overgewicht kan het zijn dat het proces zodanig verstoord is dat het ghreline gehalte niet voldoende zakt waardoor ze altijd een hongergevoel blijven houden. Eigenlijk moet je het zien als een gootsteen waarin een stop zit zodat het water niet weg kan. Echter heeft die gootsteen wel een overloop waardoor het niet kan overstromen. Dit is dus ook zo met ghreline. Het kan niet overstromen maar het peil kan wel te hoog blijven waardoor je seintje constant te kennen geeft dat je honger hebt.

Wat je kunt doen is het volgende, eet voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Deze worden namelijk langzaam verteerd en zorgen ervoor dat je ghreline niveau onder controle blijft.

Verzadiging en hormonen

Wanneer je hebt gegeten heb je een volle maag. Ook dan maak je een hormoon aan. Dit hormoon wordt leptine genoemd. Leptine zorgt er dus voor dat je niet aankomt en helpt je bij het afvallen.

Heb je overgewicht? Dan maak je meer leptine aan. Een grote rol in de productie van leptine zijn de vetcellen. Dit is hartstikke mooi want het is zo dat wanneer je meer vetcellen hebt je dus ook meer leptine hebt en dus minder eetlust. Je zal dan af gaan vallen. Echter is het ook weer zo dat wanneer je dit voor een langere tijd hebt dat je lichaam eraan went en dan niet meer zo goed luistert naar de leptine. Het gooit de leptine in de ignore stand en dit zorgt ervoor dat je geen verzadigd gevoel meer hebt. We noemen dit leptineresistentie met als gevolg dat je altijd trek hebt en veel moeite met afvallen.

honger en hormonen

Je bloedsuikerspiegel en hormonen

Je bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door insuline. Insuline is eveneens een hormoon. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt dan maak je teveel aan insuline aan. Insuline verwerkt de suikers die je lichaam opneemt. Suiker wordt opgenomen in je cellen en wordt gebruikt als energie. Insuline geeft een boodschap af een je lichaam om geen vet te verbranden. Eigenlijk best wel jammer in sommige gevallen. Dit veroorzaakt dus dat wanneer je een hoge bloedsuikerspiegel hebt en dus insuline tot je moet nemen dat je niet of heel moeilijk afvalt. Het is dus zaak om een hoge bloedsuikerspiegel te vermijden evenals snelle koolhydraten. Drink niet teveel suikerige drankjes, en drink voor het slapengaan of op momenten dat je het moeilijk hebt om je suikerspiegel onder controle te houden een groene rooibosthee. Instant help in een glas!

stress en hormonenStress en hormonen

Een ander hormoon wat bij het afvallen ontzettend kan tegenwerken is cortisol. Een andere naam voor cortisol is het stresshormoon. Dit komt omdat je dit hormoon vooral aanmaakt wanneer je veel stress hebt waardoor je weer beter kunt reageren op stressvolle situaties.

Wanneer je veel cortisol hebt zorgt het ervoor dat je alert blijft en niet slaperig begint te worden. Is dit voor een langere periode zo dan kan het effect omslaan naar een negatief effect. Het gaat dan ten koste van je nachtrust, je darmflora en je immuunsysteem. Cortisol zorgt er tevens voor dat je trek krijgt. Die trek is dan vooral in dingen die niet gezond zijn zoals bijvoorbeeld vette dingen en dingen waar veel suiker in zitten. Dit maakt het natuurlijk veel moeilijker om af te vallen. Cortisol zorgt er ook voor dat je sneller vet opslaat en dit vooral op je buik. Wist je trouwens dat buikvet gevaarlijker is dan vet op andere plaatsen op je lichaam?

Goed om te onthouden

Wil je goed afvallen dan is het belangrijk dat je hormoonhuishouding in orde is. Is dit niet zo dan maak je het jezelf moeilijker dan dat het hoeft te zijn om af te vallen. Zijn je hormonen goed in balans dat zal het afvallen ook veel makkelijker gaan en verband je dus makkelijker en sneller vetten en heb je minder last van een hongergevoel. Houd dit dus goed in de gaten mocht het afvallen niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.