slaapkamer baken van rust

Drie tips om van jouw slaapkamer een baken van rust te maken

De slaapkamer is één van de belangrijkere plekken in huis. Een rustgevende slaapkamer zorgt ervoor dat jij je beter kan ontspannen waardoor je weer sneller in slaap valt. Een gezonde nachtrust is erg belangrijk, dus het kan geen kwaad om hier extra in te investeren. Maar hoe creëer je in een slaapkamer voldoende rust?

Kleuren slaapkamer kiezen

Denk goed na over de kleuren in de slaapkamer want deze zijn van invloed op je gemoedstoestand en hebben dus indirect een effect op de kwaliteit van je slaap! Hieronder zetten wij de opties voor jou op een rijtje. Daarvan is de kleur blauw voor in de slaapkamer onze absolute favoriet. Dat verklappen we je alvast.

Blauw – absoluut favoriet voor in de slaapkamer!

Blauw is veruit een kleur die slaapexperts aanraden voor in de slaapkamer. De kleur blauw is kalmerend. Het blijkt na onderzoek dat mensen die slapen in een blauwe slaapkamer, de meeste slaapminuten maken. Blauw wordt automatisch geassocieerd met blauwe luchten, oneindige oceanen… Of te wel: Met positieve dingen.

Groen

Groen is een kleur die net zoals blauw het meest voorkomt op aarde. Dit is dan ook een kleur die wij mensen gewend zijn en waar wij ons comfortabel bij voelen. Niet voor niets brengen meer planten in huis rust. Groene muren maken van je slaapkamer een baken van rust.

Geel

Geel zou stimulerend werken op je zenuwstelsel. Dat blijkt uit diverse slaaponderzoeken. Oranje scoort iets minder goed dan geel in slaaponderzoeken, maar het zou wel zorgen voor een omgeving waarbij de spieren ontspannen.

Donkere kleuren

Grijs en zwart zijn kleuren die, net zoals bruin en paars, minder geschikt zijn voor in de slaapkamer. Het is zelfs zo dat mensen die slapen in een geheel paarse kamer, maar liefst 2 uur minder slaap pakken dan mensen die in een blauw geverfde slaapkamer slapen. Wil je graag aan een goede nachtrust werken, dan laat je de donkere kleuren in de bouwmarkt staan en kies je het beste voor de wat lichtere, vrolijker kleuren.

ontspannende slaapkamer rustgevend

Verlichting in de slaapkamer

Het is verstandig om in je slaapkamer geen felle verlichting te gebruiken. Veel licht zorgt ervoor dat de hersenen actief blijven waardoor je minder makkelijk in slaap valt. Zorg voor een rustige, serene verlichting in je slaapkamer met warme kleuren. Lampen die je kan dimmen zijn perfect. Zo kan je de intensiteit van het licht zelf bepalen.

Planten

Planten in de slaapkamer filteren schadelijke deeltjes uit de lucht. Overweeg voor een gezonde slaap eens een aantal planten in je slaapkamer te plaatsen.

Gordijnen

Om van je slaapkamer een baken van rust te maken is het verstandig om te kiezen voor zware gordijnen die al het buitenlicht weren. Bovendien hebben zware gordijnen een geluidsdempend effect, zodat hinderlijke geluiden van buiten beter geabsorbeerd worden.

Het bed

Bij het inrichten van de slaapkamer hoort natuurlijk ook een lekker bed. Kies geen bed omdat je hem mooi vindt, maar let erop of het bed je lichaam goed ondersteunt. Het is een van de belangrijkste investeringen die je in je leven doet: een goed bed aanschaffen. Wist je namelijk dat een gemiddeld persoon maar liefst 30% van zijn of haar leven in bed doorbrengt?

Ventilatie

Slaap als het even kan niet bij een temperatuur van 19 graden of hoger. Alles daaronder is goed. Een koele slaapkamer bevordert je nachtrust. Zet als het even kan een raam open. Als je tegen een beetje zoemende geluiden kan is kiezen voor een luchtverfrisser (hier enkele goede voorbeelden) zeker ook een goede oplossing. Deze toestellen zorgen voor een goede, aangename luchtkwaliteit in je slaapkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.