thee ceremonie

Hoe de Oosterse theeceremonie jou een spiritueel begin van de dag kan schenken

Niet alleen Chinezen kunnen er wat van: Thee drinken. Ook in ons land drinken we nogal veel thee. In Nederland drinken we zo’n 3,5 miljoen liter thee per dag. Dat is best veel. In Aziatische landen ligt dit nog hoger want daar heerst echt een theecultuur. In die landen zijn er verschillende gebruiken en zelfs ceremonies voor het schenken van thee.

Thee uit Japan en China

Er is in Japan een sobere theeceremonie die wel zes uur duurt. Kun je nagaan hoe lang zij bezig zijn met een uitgebreide ceremonie. Het is vanzelfsprekend dat er in Japan thee ingeschonken wordt door een theemeester. Bekende theesoorten in Japan zijn Matcha en Sencha. Het is daar de gewoonte om ook bij de warme maaltijden thee te drinken. Aziatische mensen drinken doorgaans bij vrijwel iedere maaltijd thee. Net zoals wij in Nederland de gewoonte hebben om de avondmaaltijd af te sluiten met bakje yoghurt of vla.

Ook in China heeft men heel speciale thee tradities. Landwerkers drinken daar thee als verfrissende en gezonde drank waarbij ze allerlei hapjes serveren waaronder ‘dim sum’. Bekende theesoorten in China zijn Pu Erh en ook witte thee.

Je eigen theeceremonie

Het is een leuk idee om zelf ook eens een theeceremonie te organiseren met jouw familie of vriendinnen. Bij de thee kun je dan allerlei Aziatische lekkernijen serveren. Op internet zijn ontzettend veel recepten te vinden van Oosterse lekkernijen. Ook sushi kun je prima serveren bij een theeceremonie.

theeceremonie toolsBij een theeceremonie is het belangrijk om de thee uit een echte gietijzeren theepot te schenken. In de theepot zit een uitneembaar zeefje dat je gemakkelijk kan uitspoelen onder de kraan. In een toko kun je dan ook Chinese theekopjes aanschaffen die jouw theeceremonie helemaal in stijl zal laten verlopen. De theekopjes kosten maar een paar euro dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Voor lekkere thee kun je terecht bij een theewinkel of bij een natuurdrogist. Je kunt daar allerlei soorten thee kopen en je kunt ze ook zelf mengen als je dat leuk lijkt. Het is dan wel belangrijk om je iets meer te verdiepen in de speciale smaken thee die er verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.