psychedelica

Hoe worden psychedelica gebruikt als therapie in Nederland

Steeds meer mensen maken gebruik van diverse therapievormen doordat zij kampen met psychische klachten, denkend aan bijvoorbeeld een ernstige depressie of angststoornis. Niet elke therapievorm werkt even goed op mensen en behandeltrajecten kunnen lang zijn. Om in te springen op vraag naar therapie en het tijdsbestek, is nu de psychedelica, een middel dat afkomstig is van paddenstoelen, in het leven geroepen om te gebruiken tijdens een therapiesessie. Dit middel is al bekend uit de uitgaanswereld, maar kan dus nu ook ingezet worden. Maar wat maakt dit middel nu zo geschikt om toe te passen bij mensen met bijvoorbeeld een ernstige depressie of angststoornis?

Gebruik psychedelica

Psilocybine wordt gebruikt om het proces van therapie te versnellen bij mensen met een ernstige depressie en/of angstklachten. Het zou moeten helpen de negatieve gedachtegang te verminderen. Door het toedienen van een klein beetje psilocybine wordt bij de mens het inzichtelijk vermogen wat meer uitvergroot. Ook de inzichten tijdens het therapeutische proces komen hierdoor sneller aan bod dan zonder de inname van het middel en dat al binnen een paar uur. Vergeleken antidepressiva middelen kan op deze manier sneller effect optreden.

Antidepressiva wordt veel voorgeschreven en gebruikt, maar duurt helaas qua werking wel even tot het aanslaat, laat staan wanneer je de juiste dosering hebt bereikt. Het gebruik van psilocybine schijnt een ander werkingsmechanisme te hebben in vergelijking met hetgeen de antidepressiva met zich meebrengt. Effecten treden sneller op en dat kan positief uitvallen, wat ook Selah Sue opmerkte toen ze deze therapie gebruikte.

Begeleiding bij gebruik psychedelica

psychedelicaDiegene die het middel wil proberen in plaats van het gebruik van de antidepressiva, moet onder controle staan bij de psychiater. Tijdens een sessie moet de patiënt de psilocybine innemen om te kijken wat de ervaring op dat moment is. De verkregen ervaring wordt met de therapeuten gevolgd en besproken. De bedoeling is dat vaste denkpatronen worden doorbroken. Ook komen geluiden en kleuren anders binnen en kan dit een geruststellende manier zijn om het brein zijn rust te gunnen en aan heling te werken.

In totaal is het middel na ongeveer 4 tot 6 uur uitgewerkt. Toch kan een depressie aanzienlijk verbeteren als je hiernaar kijkt. Door het middel tijdens de behandeling toe te dienen in de aanwezigheid van een therapeut, kan de veiligheid van de patiënt gewaarborgd worden. De patiënt kan namelijk angstig of verwarrend overkomen door inname van het middel. Door de aanwezigheid van een therapeut kan dit goed begeleid worden. Desondanks is het middel dus niet gevaarlijk om te gebruiken, mits het in een veilige omgeving wordt ingenomen. Omdat het momenteel nog niet duidelijk is welke dosering het meeste effect geeft, zit het nog in de experimentele fase.

Ook al zit het gebruik van het middel psilocybine nog in een onderzoekend proces, tijdens diverse onderzoeken heeft het al veel prestaties opgeleverd, waardoor behandeling met dit middel zeker de moeite waard is. Naar aanleiding van bepaalde onderzoeken zijn zelfs al instanties die hiermee werken en een specialisatie hebben op dit gebied.

Kortom, de moeite waard om eens uit te proberen indien je kampt met psychische problemen en behandeling wil hebben binnen aanzienbare tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.