Spiritualiteit

Spiritualiteit: wat is het, wat is het belang ervan en hoe kan men het ontwikkelen

Wat is spiritualiteit? spirituele jonge vrouwZeker, iedereen heeft zijn of haar eigen idee van dit begrip. In een algemene context kan spiritualiteit worden gedefinieerd als de menselijke zoektocht naar zin in het leven door middel van ongrijpbare verbanden.

Spiritualiteit gaat over doel en betekenis. Het is een grote daad van verbinding tussen de mens en het goddelijke. Het is het zoeken naar een hereniging met je essentie, een verbinding met iets groters dan jezelf.

In dit artikel zullen wij de essentie van spiritualiteit aan de hand van verschillende punten analyseren. Op die manier zullen we het onderwerp met meer amplitude en helderheid kunnen begrijpen.

Wat is het belang van spiritualiteit?

Velen van ons hebben het verlangen om dingen te begrijpen die niet kunnen worden verklaard en spiritualiteit wijst de weg om de mysteries van het leven te ontdekken.

Spiritualiteit is een manier om rust te zoeken. Door het te beoefenen krijgen we een gevoel van perspectief, betekenis en doel in ons leven. Het zet vaak aan tot optimisme en het zoeken naar een vreugdevoller bestaan.

Het helpt ook bij het identificeren van onze eigen waarden en het waarderen van de waarden van anderen. Spirituele mensen zijn altruïstischer, mededogend en vergevingsgezinder omdat zij geloven dat wij met elkaar verbonden zijn door een kracht die groter is dan wij allen, en dat deze verbinding gebaseerd is op liefde en mededogen.

spiritualiteit en religie

Wat is het verschil tussen religie en spiritualiteit?

Het is heel gebruikelijk om spiritualiteit te associëren met religie, maar het is belangrijk om te weten dat ze niet noodzakelijkerwijs met elkaar verbonden zijn. Dit komt omdat religieuze praktijken en rituelen middelen kunnen zijn om spiritualiteit te bereiken, en niet het einddoel.

Religie is per definitie een persoonlijk geheel of een geïnstitutionaliseerd stelsel van religieuze houdingen, overtuigingen en praktijken; de dienst aan en de verering van God of het bovennatuurlijke.

Spiritualiteit daarentegen impliceert een ervaring van verbondenheid met iets dat groter is dan jezelf; het leven van alledag op een eerbiedige en heilige manier beleven.

Met andere woorden, wat telt in spiritualiteit is het doel of de intentie achter de actie, soms is die gebaseerd op relaties, het beoefenen van een of andere activiteit, contact met de natuur en zelfs kunst.

meditatieHoe zoek je naar spiritualiteit?

Er is geen formule of handleiding om je spiritualiteit te doen ontwaken. Dit is een kwestie van oefening en concentratie op je doel en kan voor elke persoon op een andere manier werken.

Stil worden en leren je geest tot rust te brengen is een van de eenvoudigste en krachtigste dingen die je kunt doen om je in contact te voelen met je ware aard. Andere manieren om je spiritualiteit te ontwikkelen zijn:

Meditatie

Meditatie is een manier om stressvolle en storende gedachten te elimineren, zodat je aanwezig kunt zijn, rustiger en meer bewust van je omgeving.

Lees je spiritueel in

Ikzelf lees erg veel over spiritualiteit én over spirituele beleving. Deze lijst van Steffi Vertriest is een mooie lijst van spirituele boeken die jou “soul” kunnen helpen.

Ga zo veel mogelijk de natuur in.

Contact maken met de natuur is een daad van herverbinding met onze essentie, en bevordert ook lagere percentages stress, depressie en angst. Geniet van de frisse lucht van de vegetatie, de zeebries, de zonsondergang, het geluid van de vogels, dit zijn geweldige medicijnen voor de ziel.

Geef je tijd aan iemand in nood

Een verschil maken in het leven van iemand anders vergroot je gevoel van doel en betekenis op aarde, en biedt een goede dosis perspectief wanneer je doel klein lijkt.

Tenslotte is spiritualiteit een universele tendens en heeft zij een uiterst positief effect op het geluk, de gezondheid en de relaties van degenen die haar nastreven. In ons hart zijn we een geest die hunkert naar heelheid. Oefenen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.